Turhautumista ja lääkettä siihen

Paska tyyppi?

”Voi sinua itseäsi hallitsematonta raukkaa, etkö ole oppinut mitään?”, sanoo omatunto.
“Työ on suuri ja pelottava. En halua epäonnistua. Turhauttaa ja olen väsynyt. Odotan otollista hetkeä”, sanoo suojeleva itsetunto.

Aika juoksee, kulkee, matelee. Tietoisuus kiemurtelee, harhauttaa, velloo, kiirehtii muualla. Se saa hetken helpotuksen unohduksesta. Suuren ahdistuksen ja syyllisyyden sekä tekemättömän että saavuttamattoman märehtimisestä. Aika juoksee, kulkee, matelee. Tietoisuus ahdistuu, harhauttaa, pelkää.

Koska tehtävä on tärkeä, vaaditaan tekemättömän tekijää tilille.

Onneksi joku lupaa auttaa. Hän jakaa vastuun komeen osaan, lupaa huolehtia osasta ja pyytää suorittamaan vain yhden näistä kolmesta vastuusta.  Avunsaanut tietoisuus ryhtyy toimiin, jakaa vastuun tehtäviin ja syöksyy aloittamaan. Se aloittaa sieltä, mistä alunperinkin olisi voinut aloittaa. Se hykertelelee. Aika kuluu. Raudanluja flow tulee tarvittaessa avuksi. Tietoisuus keskittyy, suorittaa ja saa tuloksia. Voiton!

Helpotuksen tarjonnut pyytää suorittamaan seuraavan osuuden. Hän ei ehdi keskittyä siihen omien tehtäviensä kustannuksella. Aiemmissa tehtävissään onnistunut tekee työtä käskettyä ja pian juhlitaankin. Suurin osa haasteesta on saatu nujerrettua.

Tavatessa käy ilmi, ettei auttamaan lupautunut ole tehnyt mitään konkreettista viimeisenkään osuuden voittamiseksi. Miksi hän oikein lupautui alunperin auttamaan? Sankarimme suorittaa viimeiset tehtävät. Nyt haaste on kokonaan voitettu. Hän on tehnyt sen aivan yksin ja on väsynyt.

Jos tietoisuus sanoo avuksi lupautuneesta nyt “turha tyyppi”, se ei ole oppinut mitään omasta tarinastaan.

 

Kuulumiset tarinan pohjalla

Siinä samalla, kun olen töitä haeskellessani tallennellut työtarjouksia, CV-pohjiani sekä hakemuksiani, olen joutunut miettimään itseeni liittyviä adjektiiveja useasti. Olen kuvaillut itseäni kyllästymiseen saakka, kyllästymisen jälkeen ja uudelleen motivoitumisen jälkeisen kyllästymisenkin jälkeen. Olen ihmetellyt ja käännellyt itseäni. Olen tutkinut työtarjouksien toiveita ja miettinyt, mikä historiassani osoittaisi parhaiten toivottuja osaamisia ja piirteitä – vai kannattaako hakea mieluummin muualle. Potentiaalisten tarjousten vastauksiin olen puolestaan koittanut sopivasti tunkea näitä esimerkkejä. Kunnioitettavaa tunkemisosaaminen on saanut lisäharjoitusta. (Kiitos yläasteen opettajalle, joka lupasi aikoinaan esseisiin ylimääräisen pisteen, mikäli onnistui tunkeemaan tekstiinsä viittauksen Paavo Nurmeen taidokkaasti. Taidosta on ollut hyötyä.)

Päätin aika pian ottaa yhteyttä uraohjaukseen, pitääkseni itseni motivoituneena. Kirjoitusmielessä olen oppinut, että olen sortunut muotisanoihin, vaikka olenkin niitä erityisesti koittanut välttää. Näytin myös ansioluetteloani taittoa opiskelevalle ystävälleni, joka ei tuntunut antavan anteeksi oikomisiani vaan rohkaisi parempaan – niin kielellisesti kuin visuaalisestikin. Voin suositella sekä uraohjausta että kavereiden palautteen pyytämistä. Uskon, että työskentelyn perusteella löydän, en vain työtä, vaan työtä, joka saa minut hihkumaan innoissani tai vähintään epäilemään, että työpaikan veteen on salaa laitettu zeniä levittäviä aineita.

Kuten yllä olevasta tarinasta voi ehkä päätellä, luin hieman urheilupsykologiaa ajanhallintakirjallisuuden välissä. Tarinan innoitus on  Peter Cloughin ja Doug Strycharczykin kirjasta Developing mental toughness (Kogan age Limited 2012, s. 54-56;65). Tarinanpoikanen on mielestäni itsensä motivoimisen yhdestä tärkeimmästä kohdasta – sen tarkistamisesta, mitkä opit ovat tulleet elämän tasohyppelypelissä jo niin tutuiksi, että ilmenevät suoraan selkärangasta. Yritin tehdä valitsemastani ilmiöstä ja tarjotusta ratkaisusta mahdollisimman selviä. Jos tunnistit, onnistuinen. Tunnistitko?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s