Top-kuusi jouluiloon

Kuusi vinkkiä siitä, miten tuottaa joulumieltä itselleen ja ympäristölleen

1.

Ole läsnä joulussasi ja ymmärrä sen rakennetta. Tulen lailla rituaalit ovat hyviä renkejä, mutta huonoja isäntiä. Ajoituksia auttaa ymmärtämään adventtien teemojen tutkiskelu. Niiden tehtävä on ensimmäisen adventin juhlimista varten auttaa laskeutumaan, toisen adventin tienoilla auttaa iloitsemaan (Jeesuksen tulemisesta -ts. kunnian adventti), kolmas liitetään itsetutkisteluun (ja katumuksessa suomalaiset ovatkin välillä jopa hieman liian aikaansaavia jouluilon poistajia) ja neljäs on juhlan huipentuma – juhlien juhla. (Lisää teemoista mm. wikipediassa ja evl:n sivuilla.)

2.

Tarkastellaan olemassa olevia rituaaleja ja luodaan tarvittaessa uusia: Jos jokin osa on odotettu ja päästää tunnelmaan, sen voi pitää. Mikäli se on vain työtä, josta kukaan ei enää oikeastaan saa mitään, voi miettiä rituaalin vaihtamista. Koska rituaalien tehtävä on auttaa pääsemään joulun eri teemojen ja tunnelmien äärelle, voi omansa ja tärkeimpänsä valita. Voi myös arvottaa, mikä on käytettyjen varojen, ajan ja jaksamisen määrä suhteessa toivottuun ja tarvittaessa tehdä muutoksia.

3.

Jaaten resurssejaan voi saada enemmän ja yhteisempää. Oli kyseessä sitten yhdessä ruoan laittaminen, lahjaideoista puhuminen, lahjojen tekeminen tai hankkiminen, hyväntekeväisyyteen osallistuminen tai perheen iloksi ohjelman järjestäminen.

4.

Rauhallinen ja kaunis ympäristö voi olla ankaran siivouksen takana, mutta vieläkin useammin paremman valaisun. Liian kirkas sattuu silmiin ja saa välillä siistinkin kämpän vaikuttamaan luontaantyöntävälle. Siivous, koristelu ja valaisu – kaikissa kannattaa tähdätä henkilökohtaiseen ja yhteiseen iloon suorittamisen sijaan. (Lisää järjestyksen säkönöivästä ilosta kirjailijalta KonMari. Valaisun ihmemaasta oppii puolestaan hyvin valokuvausta harjoittaessaan.)

5.

Joululaulut ja musiikki voivat olla toimiva vaihtoehto, mutta yhtä paljon iloa voi saada niin talveen liittyvistä lempivirsistä, pop-musiikista kuin piirretyistäkin.

6.

Kutsutaan itse valittuja rakkaita jakamaan jouluiloa -> Välillä ihminen tarvitsee rauhaa, nostalgiaa ja välillä hauskaa ja yllätyksiä. Oman rituaalinsa äärelle on ihana kutsua muita. Tuputtaminen sen sijaan… no ei puhuta siitä, kuinka hyvin se toimii. Jokainen meistä tietää ja punastuu välillä huomatessaan saaneensa itsensä kiinni. Jouluun saa enemmän, kun osallistuu siihen ja sen suunnitteluun. Oma osuus voi olla mitä vain – peli, laulu, teeseremonia, ruokalajin valmistelu joulupöytään, saunan lämmittäminen tai riemukas kuusenhakureissu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s