Drabbleja muinaissuomalaisella vivahteella

Väärä valinta

Mies oli oikea paikkakunnan väinämöinen. Soittotaidoillaan kerrottiin hänen voivan hurmata kenet vain. Tätä taitoa hän käyttikin ahkerasti lisäten sukuaan sinne tänne.

Rannalla soitellessaan hän sai huomiota jopa veden väeltä. Kaunis neito nousi aalloista kuuntelemaan. Vaarallinen epäonnen neito lupasi surmata miehen, ellei tämä laittaisi parastaan ja parastahan mies laittoi.

Hurmattuaan neidon päätti mies kihlata tämän, vaikka järkevämpää olisi ollut karata henki soittopalkkoinaan. Lupauksena uskollisuudesta nousi neito aalloista. Mies ei kuitenkaan kyennyt luonnolleen mitään. Kostoksi neito palasi aaltoihin ja nostatti syvistä vesistä hurtan miehen ja tämän lukuisten jälkeläisten kiroukseksi. Hirviö repi miehen kappaleiksi ja vieraili tämän entisissä jalanjäljissä, kylä kerrallaan.

Kaskimaa  

Pellon Pekkoa kyllästytti kitukasvuisten peltojen kasvu ja opittuaan tulen sanat suojeluksekseen läksi hän matkoille. Saapuessaan Suomeen hän toi hyvät humalat ja ystävystyi oluen jumaliin. Vierailua juhlittiin, mutta kerrankin kokonainen kylä kuoli juhlaoluita pannessaan.

Ei ole Jumalaa ilman seuraajia, hän mietti, ja ahkeroitui selvittääkseen tuhoa jäädäkseen suomalaisille jumalaksi. Muut jumalat varoittivat, että pedolla oli veden väen, Ahdin ja Tursaan antama oikeus ja rohkaisu liikkua missä mieli. He uhkasivat, että ellei Pekko osoittautuisi hyödylliseksi, tämä ei saisi asettua aloilleen.

Pekko opetti kansalle kaskeamisen ja niin sai uhattu kansa runsaat ruokapöytänsä ja Pellon poika paikkansa. Pekko nostatti viljan ja tuli rakastetuksi jumalista.  

Veen hurtta

Vesi kupli ja sieltä syöksyi hirviö. Hurtta raateli aikuiset ja vei lapset mukanaan. Tukehtuneita viattomia löytyi kaikkialta. Pahimpia olivat sateen jälkeiset päivät. Kylät rukoilivat apua jumaliltaan, jotka eivät vastanneet. Lopulta jopa oluiden isiä kutsuttiin humalpäissä apuun.

Yksi heistä kuuli ja kutsui kaikkensa menettäneitä palvelijoistaan. Palkkioksi hän lupasi halukkaille työstä merkityksen elämälle. Yhdessä he kuivattivat järvet ja ja uomasivat vedet. Urakka oli vaivalloinen. Sateen uhatessa karattiin ja kesäisin, kovin heltein ja vesien laskiessa, uskalsivat miehet työskennellä.

Vuosien myötä saatiin järvet kuivattua ja kostonhimoinen vedenväki hurttineen karkoitettua. Vielä tänäkin päivänä aloilta korjattu vilja tekee kunniaa oluelle, sankarteoille ja miehille jälkeläisineen.

 

Lähteistä ja innoituksista tämänkertaisiin tarinoihin

Erinomaista itsenäisyyspäivän aaton ja päivän viettoa! Yllä olevat drabblet syntyivät suomalaisiin mytologioihin keskittyvien tietokirjojen kahlaamisen jälkeen (Anna-Leena Siikala: Itämerensuomalaisten mytologia, Martti Haavio: Suomalaisen muinaisrunouden maailma, Martti Haavio: Suomalainen mytologia). Kulttuurit, tavat, uskomukset ja palvelusmenot ovat olleet hieman erilaisia.

Tarinat eivät siis ole lainattuja (ja jos löytyvät jostain, olen lukenut aivan liian vähän), mutta vaikutteet ja merkitykset ovat. Esimerkiksi Väinö/Väinämöinen tarkoittaa tässä sankaria yleensä ja vedenneidon/merenneidon kohtaaminen tuo epäonnea. Muutettuja yksityiskohtia on joitain. Muun muassa Pellonpekko > Pellon Pekko, Pellonpekkoa pidetään usein ohran ja oluen jumalana, ei niinkään viljan. Lisäksi kirjoissa on mainittu yhteensä jokusen kerran olut, oluen jouminen sekä suomalaisia olut- ja juomaperinteitä.  Siksi vaikutti sopivalle lopettaa viimeinen drabbleista olueen.

Valitut tarinatyypit: tragedia, matka, hirviön voittaminen. Lisää tarinatyypeistä ja niiden rakenteista aiemmissa blogipostauksissani ja erityisesti postauksessa Tarinoiden arkkityypit.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s