Blogi – harrastus ja ansio

Onni ei riitä, tahto ei riitä

Turhautumista. Lihaskiristystä. Väsymystä. Tahton hengitys huonenee, niska jumiutuu ja kahvi loppuu. Ahdistaa. Rahaa tulee liian vähän työtunteihin nähden. P*rkL.

Työmäärät muuttuvat suunnattomiksi suhteessa tuloksiin. Näkyvyys on pientä, mutta kaikki on valmistettu täydellisyyteen. Rahaa on liian vähän ja Tahto alkaa väsyä. Vielä ei olla saatu aikaan tarpeeksi. Tahto kaatuu töiden alle. Ne vyöryvät hänen niskaansa. Kasan alta Tahto vain jatkaa.

Happy go lucky? Onni kirjoittelee paperinenäliinoihin, kassakuitteihin ja nauttii elämästä. Sitten hän perustaa blogin ja tajuaa pelästyä. Entä, jos yhtäkkiä tulisi kuuluisaksi ja muut kajoaisivat, arvostelisivat ja tuhoaisivat Onnin? Syntyy halu tehdä vain vähän – puolittain oikein. Onni kirjoittaa, mutta pian sortuu muistuttamaan aina, että blogi on vain harrastus. Onni yksin pyytää anteeksi jokaista asiaa, jonka jättää tekemättä – kaikkea sitä, mitä on mainittu oikeaksi tavaksi, joita hän ei noudata. Onni kirjoittaa huvikseen. Ahdistuu. Kuluu hetki ja kirjoittaminen jatkuu, mutta julkaisut ovat loppua. Vaikka Onnikin tuntee sanonnan “Onni on vain aiemmin tehtyjen mahdollisuuksien toteuttamista” se ei rauhoita Onnia. Tehdäkö hieman, puolittain vai kunnolla? Paljonko?

Kerran kirjamessuilla Tahto ja Onni tapaavat Taiston, joka on lukenut mestareiden kirjoja. Hän kertoo huoltolinjoista, omista joukoista, kilpailijoista, taistelutantereesta, jaksamisesta, uroteoista ja kiltojen salaisten oppien viekkaudesta. Hän kirjaa Tahton ja Onnin armeijaansa. Onnista tulee sisällöntuottaja ja kasvokuva. Tahdosta tulee strategi ja propagandaministeri. Kuin samurai ikään, Taisto valitsee taistelunsa ja ympäristön todellisuuden kohtaamiselle.

Harmaan arjen joukut, arki, kiire, keskeytykset, koittavat hyökätä eri keinoin. Ne ottavat välillä mukaansa niin laiskuuden, lomat kuin arvostelutkin. Harmaan arjen joukot ovat kaikkialla, mutta Taiston, Onnen ja Tahdon työ on tehokasta. Lopulta tiimi lyö itsensä läpi saarrosta seuraavaan todellisuuteen. Onni voi kirjoittaa onnessaan ja Tahto saa tahtonsa lävitse. Osa ajasta on ollut odottamista, osa on ollut kirjoituksia kirjoitus kirjoitukselta, mainostoimenpide mainostoimenpiteeltä, puolustusta tunteita vastaan, hyökkäyksiä, rutiineja, tarkkuutta ja osa on ollut strategian lisäksi pelisilmän kehitystä. Kaikki tarpeellinen on käytetty ja kohdattu: Onni, Tahto ja Taisto.

(Päivän innoitus – Sun Zu – Sodankäynnin taito ja tietenkin loppukuun Kirjamessut Helsingissä)

 

Blogi työ vai harrastus?

Viime viikolla Blinkist-palvelu oli tehnyt ilmais-blinkit Chris Guillebeaun kirjasta Side Hustle. Tämä lyhennelmiä/silmäyksiä kirjoihin luova palvelu muistutti sivutulojen keräämisestä. Vaikka itselleni blogi on harrastus, monelle se on rahanansaintaväline. Kirjoittaminen puolestaan kuuluu käytännössä kaikille opiskelijoista ja työntekijöistä eläkeläisiin saakka. Se voi olla työ ja harrastus.

Kyseinen blinkki tai kirja kannattaa itse lukea. Lyhennettynä ja suomeksi vapaasti käännettynä voisi todeta blinkin nostavan helpoin esimerkein esille: sivuhässäkkä (sivutyö, johon ei panosteta liikaa, mutta joka valitaan hyvin ja ohjataan tavoitteellisesti) lisää taloudellisen vapautesi astetta, sivutyön voi perustaa kuka vain, se tarvitsee hieman tilastointia (seurantaa ja matematiikkaa eli  tietoa siitä, mikä toimii ja testausta), hyvän myyntilauseen (itsensä erottaminen muista), resursseja(sopivassa suhteessa, ettei päädy harrastukseksi tuottavan työn sijaan) ja tarvittaessa kannattaa hankkia yhteistyökumppaneita tai apujoukkoja.

 

Merkkejä siitä, että blogi on harrastus

Blogista ei tule rahaa. Blogi on päiväkirjamainen. Niin harrastus- kuin rahanansaintablogillakin voi olla paljon seuraajia, joten seuraajat eivät tee blogista ammattimaista. Blogi voi olla suunniteltu tai suunnittelematon. Keskittyä yhteen tai useaan aiheeseen. Mainontaa ei ole tai blogaaja ei hyödy siitä.

Merkkejä siitä, että blogilla ansaitaan rahaa

Merkkejä ovat ehdottomasti mainokset, tuotteistus, yhteistyö ja yhteistyökumppanit sekä suunnitelmallinen blogin kehitys ja tarkasti rajattu aihe. Joissain yrityksien blogeissa saattaa vierailla myös muita blogisteja sekä kuuluisuuksia vieraskynävuorollaan. Koko blogi voi olla keskittynyt yhden henkilön, tuotteen tai aatteen markkinointiin ja sivussa kulkee mainoksia ja toimintakehotuksia.

Vinkkejä siihen, miten blogista tehdään ansaintaväline

Miksi keksiä pyörää uudestaan, kun voi vierailla valmistajan sivuilla? Kannattaa tutustua esimerkiksi:

-mitä blogilla oikeasti ansaitaan 2017 ja erinäisiä vinkkejä esitetyn tulotason saavuttamiseen
Downsiftaus-blogin juttu Rahaa blogilla – Paljonko bloggaajat tienaavat
http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2014/10/rahaa-blogilla-paljonko-bloggaajat.html
http://downshiftaaminen.blogspot.fi/search/label/Mainonta

Esimerkki kirjoitussuunnitelmasta ja käytetystä ajasta suhteessa juttujen määrään
http://www.lily.fi/blogit/hilmaiida/blogi-harrastuksena-paljonko-se-vie-aikaa

Blogikirjoitus, jossa kysellään, voiko kiva olla työtä
http://blogit.kauneusjaterveys.fi/karkkipaiva/bloggaus-tyo-vai-harrastus/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s